Afslanken is en blijft een moeilijk proces. Het is niet alleen een kwestie van ‘gewoon minder snoepen’. Gezond afslanken heeft te maken met het maken van keuzes en de juiste balans zien te vinden tussen willen en kunnen. Het aanleren van een gezond eetpatroon, en zo dus een gezonde leefstijl, is de basis van gezond afslanken. Het is ook de enige manier om straks, na het afvallen, het behaalde gewicht of figuur te kunnen behouden.
Goede keuzes voor een gezonde leefstijl
Om een gezonde leefstijl te realiseren moet u leren om keuzes te maken. Kiest u voor gezond of kiest u voor lekker? Nog belangrijker is de keuze van de hoeveelheden. Het voedingsmiddel is in vele gevallen niet de boosdoener. De boosdoener is de hoeveelheid die u er van neemt. Bij EGA Nederland zeggen wij altijd: om een gezonde leefstijl te realiseren kunt u alles eten, maar wel met mate.
Het maken van keuzes speelt een rol in de dagelijkse voeding, maar in situaties die anders zijn dan normaal zijn goede keuzes extra van belang. Denk aan feestjes of uit eten gaan. Hieronder staan een aantal voorbeelden van situaties die kunnen voorkomen en de keuzes waar u voor kunt komen te staan. Bekijk bij elk voorbeeld of u dat herkent en ga bij uzelf na welke keuzes u zou kunnen maken. Bedenk ook wat er voor nodig is om te zorgen dat u zich aan uw eigen afspraken kunt houden.
Eetwijzer: feestjes en verjaardagen
Neemt u wel of geen gebak, wel of geen hapjes en neemt u een glaasje wijn of houdt u het bij light? Hangt het een met het ander samen? Bv. wel gebak en dan geen hapjes of andersom? Het beste is om alles wat niet in de eetwijzer staat af te slaan. Zo maakt u het u zelf gemakkelijker al lijkt dit in eerste instantie niet zo. Besluit u om wel iets te nemen zullen uw smaakpapillen geactiveerd worden en vragen om meer met alle gevolgen van dien. Kent u het gevoel van één kaakje, één chocolaatje? Waarschijnlijk wel want het blijft dan niet bij één maar vaak volgen er vele kaakjes of chocolaatjes.
Eetwijzer: uit eten
Denkt u er vooraf over na of u bv. wel een voorgerecht en dan geen nagerecht neemt, of andersom? Kiest u bewust een slank gerecht uit of juist niet (bv. omdat u vindt dat ‘zondigen’ ook moet kunnen). En als u dat niet doet geniet u er dan ook echt van?
Kunt u zich in het restaurant ook houden aan de afspraken die u vooraf met uzelf hebt gemaakt? Zo niet, waarom niet ? Kies bewust zodat u ook nadat u uit eten bent geweest trots op uzelf kan zijn!
Eetwijzer: een dagje uit
Zorgt u zelf dat u iets meeneemt voor onderweg of doet u dat juist niet? En waarom? Let u er tijdens die dag op dat u regelmatig wat eet of is uw dagritme helemaal weg? Zorgt u dat u voldoende drinkt? Heeft u bv. een flesje water bij u? Als u onderweg iets eet kiest u dan bewust (bv. een broodje gezond i.p.v. een snack) of laat u zich tijdens zo’n dag helemaal gaan?
Eetwijzer: traktatie bv. op het werk
Iemand trakteert op het werk of elders. Doet u mee of niet? En als u het niet neemt, hoe slaat u het dan af? Hoe voelt u zich daarna?