Het verhaal van Helèn

Mijn route naar een gezonder gewicht……….

Ieder jaar werd ik wat zwaarder, had een strijd met mijn gewicht. De weegschaal stond dan ook onder in de kast, zodat ik die niet zag, en er dus niet op hoefde te gaan staan. Menig dieet heb ik in het verleden geprobeerd. Gewoon minder snoepen, Montiac, Weight Watchers, Sonja Bakker, begeleiding vanuit de huisarts, en nog veel meer. Met alles begon ik heel enthousiast en dat ging ook goed voor de eerste weken, de kilo’s verdwenen, maar ik had moeite om het dieet vol te houden. Dan begon ik weer het ontbijt over te slaan, en minder te eten tijdens de lunch. Waardoor er op een gegeven moment de kilo’s die er af waren, er weer bij kwamen. De motivatie om door te gaan verdwenen daardoor weer. Ik hoor ook tot de categorie emo-eter zoals bij heel veel mensen wel bekend is. Tegenvallers moeten incasseren, niet lekker in je vel zitten, vermoeidheid, er zijn nog veel meer redenen te verzinnen maar afijn het slot van dit gevoel eindigde altijd in een dagelijkse gang naar de winkel om te kijken wat voor lekkers ik die dag eens in huis ging halen. En dan was het niet 1 koekje, nee dat pak kon dan best wel meteen leeg, ook chips en kaas waren niet veilig.

Klaar voor een nieuwe start met EGA!

Dit jaar, even voor de zomer was ik weer begonnen met sporten, de luxe van een privé coach, dat was heerlijk en verslavend. Het meer bewegen zorgde voor een omkeer in mijn dagelijkse leven, ik had minder tijd en zin om dagelijks naar de winkels te gaan. Ik bezocht een Lady’s Night waar Marianne Koek een kraampje had over de EGA. “Dat is niets voor mij, ik eet te weinig”, was mijn reactie, ‘Ik eet geen ontbijt en houd geen enkel dieet lang vol”. Marianne had wel een heerlijk venkelsoepje gemaakt, gaf goed tips en was zelf erg enthousiast. Ik nam een foldertje van haar mee, dan kon ik daar thuis nog eens naar kijken. Eigenlijk wist ik wel dat ik helemaal klaar was met mijn overgewicht, en dat ik nu toch echt weer eens serieus aan mijn gewicht moest gaan doen voordat ik er echt probleem mee zou krijgen. Maar zou ik wel bij de EGA passen? Is dat wel wat voor mij? Iedere week op de weegschaal gaan staan? Dat er wat moest gebeuren, dat was duidelijk, maar wat gaan ik eraan doen? Weer een van de vele dieet boeken van de plank afhalen en weer van voor af aan beginnen! Dat had ik al meerdere keren gedaan, maar daar werd ik toen eigenlijk niet vrolijk van. Zelf weer proberen was dus geen optie. Cursusleidster Marianne Koek sprak enthousiast over de EGA, was begripvol tijdens onze eerste ontmoeting tijdens het evenement. Ik las het foldertje dat ik mee genomen had nog eens goed door. Hierin werd de werkwijze van de E.G.A. uitgelegd, het is geen dieet, het is een verbeterde voedingsgewoonten, een andere leefwijze dus in de omgang met voeding. En het zit gewoon bij mij in de buurt. Na even op google gekeken te hebben naar wat meer info over de werkwijze van EGA, nam ik uiteindelijk de grote stap om me aan te melden om een keertje te komen kijken of het wel wat voor me zou zijn, of ik me er wel thuis zou voelen.

Starten bij EGA samen met vriendelijke mede cursisten!

Zo gebeurde het dus dat ik begin juli 2017 voor het eerst bij Marianne Koek in Zoeterwoude over de drempel stapte bij de EGA. Hier werd ik vriendelijk ontvangen door Marianne, en medecursisten. Nadat ik alles over me heen had laten komen de eerst EGA avond, en na afloop van de cursus mij alles, een op een, uitgebreid vertelde werd wat de EGA inhield, en wat dat voor mij zou betekenen, ben ik over de drempel heen gestapt en heb ik me ingeschreven. Heb toen gelijk kennis gemaakt met die onaardige weegschaal, mij de strijd tegen de kilo’s was begonnen.

De EGA een meevaller!

Maar wat was dat wennen zeg, bij de meeste diëten mag je een heleboel dingen niet eten en bij de EGA mag je nagenoeg alles eten. Het enige is dat je de hoeveelheden moet aanpassen. Dat was voor mij een groot probleem, ik was niet meer gewend om zoveel te eten, wel te snacken, maar dat was niet meer de bedoeling. Sinds juli heb ik nu dus een relatie met mijn keukenweegschaal. Die staat bij elke maaltijd centraal. Je moet toch weten hoeveel je eet. Een van de grootste verschillen tussen de meeste diëten en de EGA wijze is dat je bij de meeste diëten veel dingen tijdens het lijnen niet mag eten, en dan als je op gewicht bent je weer gewoon gaat eten. De meeste mensen vallen dan weer in hun oude eetpatroon terug, maar bij de EGA blijf je eigenlijk gewoon alles eten, en als je op gewicht bent, kan je dus gewoon zo door gaan en hoeft je het eetpatroon waaraan je gewend bent, niet meer bij te stellen.

Het afvallen ging als een speer!

Ik kreeg gelukkig de ruimte om alles rustig op te bouwen, en na een week at ik al de hoeveelheden die ik volgens het EGA principe moet eten. Voor mij was dat echt “moet” eten, jarenlang at ik te weinig. Maar dit vind ik nu geen probleem meer. Het afvallen ging als een speer en binnen no time vlogen de eerste kilo’s eraf. De laatste weken had ik wel weer moeite met de hoeveelheden, ik had een vol gevoel na het ontbijt en lunch, daardoor had ik moeite om ’s avonds nog voldoende te eten. Normaal zou ik dan stoppen met het dieet wat ik volgde, maar door dat nu tijdens de wekelijkse bijeenkomsten te bespreken, kreeg ik van Marianne tips om hier mee om te gaan. Ze heeft altijd weer goede adviezen en tips voor ons, en vaak heeft ze ook lekkere nieuwe recepten, die we dan ook heerlijk mogen proeven. Natuurlijk heb ik nog wel eens een momentje van niet lekker in mijn vel zitten (die momenten zullen ook wel blijven komen denk ik), maar dan heb ik nu toch wel even zoiets van: oké als ik nu ga snoepen dan ben ik dinsdag de pineut als ik op de weegschaal sta, en dat heb ik er toch niet voor over. Maar ik weet ook dat als ik nu snoep, dat mijn lichaam daar morgen weer om vraagt. Een keer snoepen is niet erg, maar ik moet de volgende dag toch echt wel weer aan het EGA programma houden.

De reacties….

Mensen herkennen me niet meer op straat, ze vragen of ik het echt wel ben. Andere mensen durfde het niet te vragen omdat ze bang waren dat er iets anders aan de hand was waardoor ik zo afviel (te denken aan een of andere ziekte). Maar uiteindelijk gingen mensen het toch zien en kwamen de reacties los. En nu 23 weken later ben ik heel goed op weg naar mijn streef gewicht. 47 kilo lichter! En dat voelt lekker, heel lekker.

EGA is belangrijke voor mij.

Ik hoop mijn streefgewicht in 2018 te halen, dat zou een mooie opsteker zijn. Dat ik dan op gewicht mag blijven, de kilo’s er niet meer aan laat komen. Maar daar blijven de bijeenkomsten van EGA bij Marianne Koek wel voor zorgen, want daar blijf ik natuurlijk wel heen gaan. Het is er echt een gezellig samen zijn. Ik heb door mijn resultaat andere mensen enthousiast gemaakt voor EGA. Ik hoop dat er nog veel meer mensen dit voorbeeld zullen volgen. EGA is het beste wat me is overkomen. Helèn Versteegen (een zeer blije cursiste van de EGA cursus van cursusleidster Marianne Koek te Zoeterwoude)