Mijn route naar een gezonder gewicht……….

Al jaren heb ik een zeer grote strijd met de weegschaal. Menig dieet is ook door mij geprobeerd. Gewoon minder snoepen, dietiste, Sonja Bakker, eiwitten dieet, Weight Watchers, met alles begon ik heel enthousiast en ging ook wel goed totdat er op een gegeven moment om de een of andere reden iets gebeurde waardoor de motivatie verdwenen was. Ik hoor dus ook tot de categorie emo-eter zoals bij heel veel mensen wel bekend is. Een tegenvaller moeten incasseren, niet lekker in je vel zitten, vermoeidheid, er zijn nog veel meer redenen te verzinnen maar afijn het slot van dit gevoel eindigde altijd in een gang naar de keukenkastjes om te kijken wat hierin voor etenswaar lag. En dan was het niet 1 koekje nee dat pak kan dan best wel meteen leeg. Dan is die tenminste ook weer op en kan ik daar niet meer verder aan gaan.

Klaar voor een nieuwe start met EGA!

Maar vorig jaar even voor de zomer was ik er eigenlijk helemaal klaar mee en vond ik dat ik er weer eens serieus wat aan moest gaan doen voordat ik er echt probleem mee kreeg. Gelukkig had ik nog geen medische klachten of last van mijn ledematen maar dat was natuurlijk een kwestie van tijd. Maar wat gaan we eraan doen? Naar de dietiste? Had ik ook al gedaan maar daar werd ik toen eigenlijk niet veel wijzer van. Zelf weer proberen? Zou kunnen maar als ik dan even niet lekker in mijn vel zou zitten dan werd ik weer die emo-eter, dus dat was ook geen goede optie. Totdat ik op een zondagmiddag tv zat te kijken en daar een item langs kwam over E.G.A. Nederland. Hierin werd uitgelegd wat de werkwijze van de E.G.A. is en dat het geen dieet is maar een leefwijze. Toen dacht ik dit zit volgens mij ook bij mij in de buurt dus dan maar even googlen en kijken of ik wat meer info kan vinden. En ja hoor een hele mooie site van E.G.A. Nederland met ook een cursus in Bodegraven. Deze cursus wordt op de maandagmorgen en de donderdagavond gegeven. Mooi de maandag is in principe mijn vrije dag dus dat komt perfect uit. Even adres en tijd checken. Adres bleek een woonadres te zijn dus er maar even een mailtje aan gewaagd om te vragen of dit echt klopte, heel snel kreeg ik hier een reactie op terug en werd ik vriendelijk uitgenodigd om naar de cursus te gaan.

Starten bij EGA samen met vriendelijke mede cursisten!

Zo gebeurde het dus dat ik vorig jaar 18 augustus voor de deur stond bij Carla Vonk in Bodegraven. Hier werd ik vriendelijk binnengelaten door medecursisten. Nadat ik me ingeschreven had en kennis had gemaakt met die (toen nog) onaardige weegschaal en medecursisten begon ook voor mij de strijd met de kilo’s.

De EGA een meevaller!

Maar wat was dat een meevaller zeg, bij de meeste dieëten mag je een heleboel dingen niet eten en bij de E.G.A. mag je nagenoeg alles eten. Het enige is dat je de hoeveelheden moet aanpassen, dus sinds 18 augustus heb ik een relatie met mijn keukenweegschaal. Die staat bij elke maaltijd naast mijn bord. Je moet toch weten hoeveel je mag eten. Mag dit vind ik totaal geen probleem. Een van de grootste verschillen tussen de meeste diëten en de E.G.A. wijze is dat je bij de meeste diëten veel dingen tijdens het lijnen niet mag eten en dan als je op gewicht bent je weer gewoon mag eten en de meeste mensen dan weer in hun oude patroon terugvallen, maar bij de E.G.A. je eigenlijk gewoon alles mag eten en als je op gewicht bent je dus zo door kunt gaan en je dus je eetpatroon niet meer hoeft bij te stellen.

Het afvallen ging als een speer!

Het afvallen ging als een speer en binnen no time waren de eerste kilo’s eraf. Tuurlijk had ik nog wel eens een momentje van niet lekker in mijn vel zitten(die momenten zullen ook wel blijven komen denk ik), maar dan had ik toch wel even zoiets van: oke als ik nu ga snoepen dan ben ik maandag de pineut op die weegschaal en dat had ik er dan toch niet voor over (die wel bekende stok achter de deur dus).

De reacties kwamen pas later..

Maar wat een tegenvaller er kwamen geen reacties van de omgeving, het viel nog niet op of de mensen durfden het niet te vragen omdat ze wellicht bang waren dat er iets anders aan de hand was waardoor ik zo afviel (te denken aan een of andere ziekte). Maar uiteindelijk gingen mensen het toch zien en kwamen de reacties los.

47 Kilo lichter!

En nu iets meer dan een jaar later ben ik op mijn streefgewicht en 47 kilo lichter. En dat voelt lekker, heel lekker.

EGA de belangrijke stok achter de deur

Ik hoop dat ik mijn streefgewicht heel lang mag behouden, maar daar blijven de bijeenkomsten bij Carla Vonk wel voor zorgen want daar ga ik natuurlijk wel heen blijven komen. Die stok achter de deur heb ik toch echt nodig en die blijf ik echt wel nodig hebben, anders gaat het weer de verkeerde kant op (ik ken mezelf). Nu krijg ik commentaar van mensen dat ze me (bijna) niet meer herkennen. Ik heb ook al door mijn resultaat andere mensen gemotiveerd om ook naar de E.G.A. te komen en ik hoop dat er nog veel meer mensen dit voorbeeld zullen volgen.

Marga Broekema (een zeer blije cursiste van de cursus van cursusleidster Carla Vonk in Bodegraven)