Tel: 0182 - 52 82 55

Body Mass Index  - BMI berekenen

Voor het bepalen van een gezond gewicht of een streefgewicht is de BMI (Body Mass Index) een handig hulpmiddel. Uw BMI is de verhouding tussen uw gewicht en lengte. Door uw BMI te berekenen krijgt u een indruk of u last heeft van overgewicht (of juist ondergewicht). Het zegt dus iets over het gewicht dat u hebt. Is dit gezond, of juist ongezond. Bekijk onderstaande tabel om te zien wanneer sprake is van overgewicht en dus een ongezond gewicht.

Ook wordt nog wel eens gesproken over de QI (quetelet-index). Deze is echter precies hetzelfde als de BMI. Uw QI of uw BMI berekenen geldt als een handige maatstaaf voor overgewicht, op basis van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht.

BMI berekenen: wat betekent mijn score?

BMI berekenen kan gezien worden als een indicator voor uw gezondheid. Door uw BMI te berekenen krijgt u een getal, waar u in eerste instantie waarschijnlijk weinig informatie uithaalt. In onderstaande tabel kunt u de staat van uw gezondheid terugvinden die correspondeert met de uitslag van uw berekende BMI*:

 

BMI Sprake van
minder dan 18,5           ondergewicht
18,5 tot 25   normaal gewicht
25 tot 27       licht overgewicht
27 tot 30   matig overgewicht
30 tot 40     ernstig overgewicht
meer dan 40    ziekelijk overgewicht

(Gemakshalve gaan we van 1 serie categorieën uit, omdat er bijna geen verschillen van BMI zijn tussen mannen of vrouwen)


BMI berekenen

De BMI kan heel makkelijk uitgerekend worden. Uw BMI wordt berekend door uw gewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van uw lengte (in meter).

Twee voorbeelden van BMI berekenen:

Persoon 1 weegt 66 kilo en heeft een lengte van 1,73 meter. Deel nu 66 door (1,73 x 1,73). De BMI van persoon 1 is 22. Dit correspondeert met een normaal gewicht.

Persoon 2 weegt 150 kilo en heeft een lengte van 2 meter. Deel nu 150 door (2 x 2). De BMI van persoon 2 is 37,5. Dit correspondeert helaas met een vorm van ernstig overgewicht.

Het nadeel van BMI berekenen via de BMI formule

Net als in vele andere situaties geldt dat een one-size fits all strategie niet 100% accuraat is voor iedereen. Zo ook de algemene bmi formule. BMI berekenen via de formule is niet 100% accuraat, omdat de formule geen rekening houd met specifieke kenmerken, zoals verschillende type mensen hebben. Ieder persoon is anders en ieder lichaam werkt ook anders. Zo houdt bijvoorbeeld het berekenen van uw bmi ook geen rekening met lokaal vet. De plek van lichaamsvet heeft namelijk ook invloed op de ernst van de gradatie.

Gezonde eetgewoonte verlaagt uw BMI

Kijk met uw BMI en huidige gewicht of u risico’s loopt voor uw gezondheid. Kijk ook of een ongezond eetpatroon daarvan de oorzaak kan zijn. In de meeste gevallen is dat ook zo. Alleen het daadwerkelijk aanleren van goede eetgewoonten kan bijdragen aan het verlagen van uw BMI. Dit kunt u bereiken door het programma van EGA Nederland en met behulp van de verantwoorde producten uit onze webshop.

Ega Nederland organiseert zowel in het land als online, vele afslankcursussen. Sluit u aan bij één van onze cursussen bij u in de buurt. U wordt op de afslankcursus begeleid door deskundige EGA cursusleidsters. U vindt de locaties op onze website via de locatiezoeker.

BMI verlagen met de online afslankcursus

Bent u niet in de gelegenheid om één van onze locaties te bezoeken kunt u kiezen voor onze online afslankcursus. U ontvangt dan via de e-mail alle benodigde informatie en materialen om een gezondere leefstijl te realiseren. Uw BMI verlagen was nog nooit zo makkelijk.

Uiteraard kunt u informatie aanvragen door ons te bellen of te mailen. Kijk voor de contactgegevens op de contactpagina.

*Voor een aantal situaties kan de BMI niet een geschikte methode zijn. Dit is het geval bij onderstaande situaties:

 • Leeftijd ouder dan 70 jaar
 • Leeftijd jonger dan 17 jaar
 • Volwassene met lengte kleiner dan 1,58 m
 • Volwassene met lengte groter dan 1,90 m
 • Grote spiermassa
 • Zwangerschap
 • Andere lichaamsbouw (bijv. Aziatisch)
  Bron: Hartstichting.

 

Laatste nieuws

18
augustus

Wilt u ook uw vakantie kilo's snel weer kwijtraken?

Sluit u dan nu aan op één van onze locaties en ervaar dat u met gezond, verantwoord, geen honger maar heerlijke maaltijden uw vakantie kilo's er zo weer af heeft.

Kijk op www.eganederland.nl en vindt de dichtsbijzijnde cursusplaats.

Veel succes!

Inschrijfgeld 10 euro, cursusgeld 7 euro per week.

en bent u op uw streefgewicht (gevolgd door 4 controle weken) dan kunt u bij EGA op gratis maandcontrole waardoor u gratis de bekende stok achter de deur houdt!

7
juli

E.G.A. Nederland wenst iedereen een fijne vakantie.

 

Kijk voor vakantie sluiting op onze locatie zoeker. Het hoofdkantoor blijft in deze vakantie periode gewoon open. De online cursus stopt in de week 30 t/m 32.

op 21 juli ontvangt u het laatste voorbeeld menu en tip en op maandag 14 augustus krijgt u het menu en tip voor week 33.

21
juni

Marianne Koek op High Heels Event in Zoeterwoude

Mariane Koek op High Heels Event in Zoeterwoude


Aanbiedingen
 • Groente bouillon
  Clean Label. Glutenvrij,msg vrij, strooibus, inhoud 300 gram. Koel, droog en donker ...
  € 5,95
  € 5,35
  Naar webshop

Locatie zoeker

Vind hier een cursuslocatie lekker dicht bij u in de buurt!